sr en

ADZNM Gusle Kikinda

Akademsko društvo za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde je jedno od najstarijih muzičkih društava u Srba, koje u kontinuitetu i pod nepromenjenim imenom radi od 1876. godine.

Pored velikog broja sekcija, koje u najvećem broju čine deca i mladi, u okviru Društva radi i naučno-istraživački odbor, u kome su aktivni brojni ugledni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i etnologije.

Takođe, sa ponosom ističemo da pod okriljem našeg Društva funkcioniše i radionica za izradu kostima čiji rezultati su vrhunski u izradi i rekonstrukciji narodnih nošnji i scenskog kostima.

Dva projekta koja s ponosom izdvajamo i od 2002. godine kontinuirano realizujemo su „ETNOKAMP“- Studijsko istraživanje muzičkog tradicionalnog folklora Banata, kao pionirski projekat na prostoru naše države, i „FENOK“- Međunarodni festival orkestara, koji afirmiše ansamble koji neguju autentičnu narodnu (tradicionalnu) muziku, zatim stilizovanu narodnu (tradicionalnu) muziku, moderni stilizovani etno zvuk-WORLD MUSIC i kvalitetnu savremenu muziku.

AKTUELNO

Ovde idu aktuenosti